Geplaatst op
We leven in een tijd van heel groot en heel klein. Microscopisch klein en astronomisch groot. Deze dimensies kunnen we gebruiken voor de inrichting van onze wereld. Of het nu gaat om communicatie of het beschermen van onze techniek. Er zijn verschillende mogelijkheden ontstaan uit de microscopisch kleine en astronomie grote wereld. Denk bijvoorbeeld aan satellietcommunicatie en nanotechnologie. Vandaag gaan we het hebben over
nanocoating. Wat is dit precies en wat zijn daarvan de voordelen? Lees snel met ons mee om het te ontdekken.
Anti graffiti
Wanneer je ’s ochtends bij je bedrijf aan komt en je vindt graffiti op de muur, dan wordt je daar niet vrolijk van. Gelukkig zijn er opties om graffiti tegen te gaan. We hebben het hier niet over een hekwerk, maar over een technologie die niet te zien is maar die wel heel erg effectief is. Je zou kunnen zeggen de meest effectieve manier tegen graffiti. Het gaat hier om nanocoating. Deze zorgt ervoor dat verf niet hecht aan het oppervlak waarop deze gespoten wordt. Zo heb je echt een onzichtbaar wapen tegen graffiti.
Geen vuil op zonnepanelen
We weten allemaal dat zonnepanelen op het dak liggen en dat daarop stof, vuil, bladeren en allerlei andere onreinheden neerdalen. Dit laatste kunnen bijvoorbeeld de vogels veroorzaken, die hun behoefte vanuit de lucht op het dak laten vallen. Wat zou het mooi zijn als regenen en vuil gewoon van de zonnepanelen af zouden glijden. Jazeker, dit is de mogelijkheid die nanotechnologie biedt.
Vuil van ramen hoog in een gebouw
Wanneer we te maken hebben met een hoog gebouw met een dak waarin ramen verwerkt zijn, dan is het niet heel gemakkelijk om deze te reinigen. Nanotechnologie, oftewel nanocoating, kan ervoor zorgen dat vuil van de ramen afglijdt. Dit is dus een beetje hetzelfde idee als met de zonnepanelen.
Coating tegen kortsluiting
Wanneer je elektronica ergens hebt, bijvoorbeeld in een elektronicakast, dan kan nanocoating ervoor zorgen dat kortsluiting niet ontstaat. Je kunt nog wel eens hebben dat regen bijvoorbeeld zorgt voor kortsluiting in systemen buiten. Natuurlijk zijn deze doorgaans wel goed beveiligd, maar soms niet 100%. Een nanocoating op de juiste plekken zorgt ervoor, dat hinderlijke kortsluiting niet voorkomt.